INFO:
++385 31 445 445

Facebook

Get Adobe Flash player

Usvojite životinju

Posadi drvo

Kupite karte

Gdje smo?

Učestala paitanja


Donatori

Naši donatori


Međunarodna suradnja

Danube Parks

Vrste Kopačkog rita
No 1 No 2 No 3 No 4
Hrast lužnjak

Hrast lužnjak (Quercus robur L.)

je najplemenitije i najcjenjenije drvo naših krajeva. Može doseći visinu od 40 m, debljinu 2,5 m i starost 500 do 800 godina. Više »

       next

Crna roda

Crna Roda (Ciconia nigra L.)

je ptica selica koja u naše krajeve stiže u ožujku, a napušta ih u rujnu i listopadu. U gnijezdo polaže 4 do 6 jaja, a najčešće othrani dva mlada. Više »

       next

Obični jelen

Obični jelen (Cervus elaphus)

Kopački je rit jedno od najpoznatijih stanišnih područja običnog jelena. Važnu ulogu u dinamici kretanja populacije jelena imaju poplave. Više »

       next

Grimizni kaćun

Grimizni kaćun (Orchis purpurea Huds.)

je zeljasta trajnica s podzemnim stabljikama, gomoljima. Visine je 30 do 80 cm. Cvat joj je velik i upadljiv s mnogo cvjetova. Više »

       next

Vijesti

3. Simpozij "Kopački rit jučer, danas, sutra"

lis '14
10


3. Simpozij Kopački rit jučer, danas, sutra Dana 03. listopada 2014. godine održan je 3. Simpozij pod nazivom „Kopački rit jučer, danas, sutra“. Skup je organizirala Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Pokrovitelji skupa su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Privredna Banka Zagreb.

Ovom prigodom predstavljene su znanstvene i stručne djelatnosti koje su se provodile, provode se ili se planiraju provoditi u Kopačkom ritu ili su vezana za njega. Održavanjem skupa predstavljena su sva područja djelovanja istraživačkih, edukativnih i gospodarskih djelatnosti koja se provode u Parku prirode.

Ciljevi skupa su povezivanje i promicanje interdisciplinarnog i inovativnog pristupa u zaštiti prirode, te dobrobiti i koristi koje ona donosi kroz suradnju s održivim gospodarenjem prirodnim resursima, a sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općeg razvitka društva.
Rad Skupa odvijao se kroz, usmena priopćenja uz prezentacije. Objavljen je „Zbornik sažetaka 3. Simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra“, u kojem su objavljeni svi sažeci usmenih priopćenja iz djelatnosti predstavljenih na simpoziju.

Danubeparks završna konferencija

ruj '14
16


Nova vrsta Kopačkog rita Na završnoj konferenciji projekta DANUBEPARKS STEP 2.0, održanoj 11. do 13.09.2014., u Budimpešti, predstavljeni su rezultati projekta i završno izvješće. Ujedno je održana i prva generalna skupština novoosnovane organizacije DANUBEPARKS. Organizacija predstavlja mrežu zaštićenih područja na rijeci Dunav i njenim pritokama. Glavna uloga organizacije bit će povezivanje svih spomenutih zaštićenih područja i nakon završetka projekta, ali i koordinacija novih projekata. Na prvoj generalnoj skupštini organizacije, JUPP Kopački rit je primljena kao punopravni član, a izabran je i upravni odbor organizacije u kojem i JUPP Kopački rit ima svog predstavnika.

Noć šišmiša u Kopačkom ritu

kol '14
28


Nova vrsta Kopačkog rita Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine obilježava Međunarodnu noć šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine. Međunarodna noć šišmiša obilježiti će se u Kopačkom ritu, u subotu, 30.8.2014. na pristaništu jezera Veliki Sakadaš, 1 km od ulaza u Park prirode u Kopačevu, sa početkom u 18 h.

Program:
18 h – kreativna radionica za djecu (izrada šišmiša i ukrasa na temu šišmiša)
19 h – prezentacija na brodu zanimljivosti iz života šišmiša i potraga za šišmišima pomoću "bat detektora"
(u slučaju kiše program će se održati u paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu)

U sklopu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša, Park prirode Kopački rit također organizira:

Obiteljsko popodne, u subotu, 30.08.2013. u vremenu od 12 h do 17 h, kada će cijele obitelji moći na obilazak posebnog zoološkog rezervata brodom po cijeni od 100,00 kuna (max 5 osoba). Redovita cijena izleta je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu. Nakon obilaska parka djeca, ali i roditelji, mogu se pridružiti našem programu Noći šišmiša.

Obiteljska nedjelja u Kopačkom ritu

srp '14
17


Nova vrsta Kopačkog rita U nedjelju, 20.7.2014. u vremenu od 9 h do 18 h u Parku prirode Kopački rit provodi se OBITELJSKA NEDJELJA kada će obitelji moći koristiti Program Panorama Kopačkog rita koji uključuje obilazak zoološkog rezervata brodom i posjet kompleksu dvorca Tikveš po promotivnoj obiteljskoj cijeni od 100,00 kuna za obitelj od 2 do max. 5 članova (redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle i 50,00 za djecu, studente i umirovljenike).
Mjesto na brodu najbolje je rezervirati ranije na telefonske brojeve: 031/445-445, 031/752-320 ili 099/263-6771.
Molimo rezervirajte termin Vaše posjete parku na telefone našeg Prijemnog centra u Kopačevu: 031/445-445 ili 031/752-320 ili 099/263-6771. Svakako posjetite i Tikveš, gdje će djeca imati priliku sudjelovati u dječjoj radionici i uživanju u legendama i pričama.
Pozivamo Vas da provedete jedan ugodan dan u prirodi, zabavite se i saznate nešto više o prirodnom bogatstvu Kopačkog rita!

Promotivna akcija i obilježavanje Dana Dunava u Parku prirode Kopački rit

lip '14
26


Nova vrsta Kopačkog rita U Parku prirode Kopački rit Dan Dunava obilježiti će se u nedjelju, 29.6.2014. na pristaništu brodova na jezeru Veliki Sakadaš (1 km dalje od Prijemnog centra u Kopačevu), gdje će se s početkom u 10 h održati likovna radionica za djecu – oslikavanje malih drvenih čamaca, zatim izložba slika sa temom Kopačkog rita našeg djelatnika Arpada Eđeda.
U 10.30 h stručna služba Parka će održati prezentaciju o značaju rijeke Dunav, a u 11h KUD mladih iz obližnjih mjesta Kopačeva, Luga i Vardarca izvesti će plesni program.
Također u vremenu od 9 do 18 h, posjetitelji će moći uživati u posjetu Parku prirode po promotivnoj cijeni od 35,00 kuna (redovna cijena je 70,00 kuna za odrasle, a 50,00 kuna za djecu). Program uključuje jednosatnu vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet kompleksu dvorca Tikveš.
Mjesto na brodu najbolje je rezervirati ranije na telefonske brojeve: 031/445-445, 031/752-320 ili 099/263-6771.

Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri

lip '14
05


Nova vrsta Kopačkog rita U sklopu IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri" na području Parka prirode Kopački rit izvršeno je uzorkovanje riba potrebno za izradu ihtiološke studije. Uzorkovanje provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za lovstvo, ribarstvo i ekologiju uz pomoć djelatnika Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Prvi rezultati uzorkovanja su vrlo dobri. Ukupni rezultati će biti prikazani u ihtiološkoj studiji koja će objediniti više uzorkovanja tijekom 2014. godine

Nova vrsta Kopačkog rita

lip '14
04


Nova vrsta Kopačkog rita Djelatnici Parka prirode Kopački rit u suradnji s doc.dr.sc. Sinišom Ozimecom s Poljoprivrednog fakulteta determinirali su novu biljnu vrstu orhideja imena Crvena vratiželja, Anacamptis pyramidalis (L.) Rich., sinonim: Orchis pyramidalis L., bazionim (baz.. Prema službenoj botaničkoj bazi podataka (Flora Croatica Database) ova vrsta orhideje do sada nije zabilježena na području Kopačkog rita i cijele Baranje.
Crvena vratiželja nalazi se u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske sa kategorijskom oznakom (NT) – gotovo ugrožena svojta. Raste uglavnom na vapnenačkom tlu, na suhim i sunčanim kamenjarskim travnjacima, prorijeđenim makijama i garizima te uz rubove šuma od morske obale do 1200 m nadmorske visine. Rasprostranjenost u Hrvatskoj – čitava Hrvatska, a posebno njen primorski dio, Lika, Gorski kotar i Velebit. Pronalazak ove predivne vrste orhideja upućuje na iznimno veliku biološku raznolikost Parka prirode Kopački rit.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

svi '14
22


Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.
Dan zaštite prirode bio je u znaku poplava koje su pogodile Hrvatsku. „Katastrofa koja nas je zadesila pokazala je koliko može biti razorna snaga prirode. U poplavama su uništene kuće, imovina koju su ljudi mukotrpnim radom gradili i stjecali tijekom života. Izgubili smo i najdragocjenije, dva ljudska života. Danas nam je priroda protivnik, ali ne smijemo zaboraviti da je ona i čovjekov veliki saveznik i to upravo i u slučaju nepogoda. U teškim situacijama poput poplava s kakvima smo ovih dana suočeni vidi se koliko su važna prirodna retencijska područja kao što su Lonjsko polje ili Kopački rit. Ona omogućuju da priroda za čovjeka odradi važan dio posla u borbi protiv poplava kroz prihvaćanje i zadržavanje poplavnih voda. Kako bi ta važna funkcija ostala učinkovita važno je ta vrijedna područja održavati i očuvati.“ - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Tradicionalno i ove godine Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" pridružuje se obilježavanju ovog važnog datuma, održavanjem prigodnog predavanja i prezentacije u OŠ „Dr. Franjo Tuđman“ u Belom Manastiru.

Ministra turizma posjetio Park prirode Kopački rit

svi '14
13


Parkovi Dinarskog luka – radionica Ministar turizma Darko Lorencin u sklopu službenog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, posjetio je i Park prirode Kopački rit. U pratnji župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića i ravnatelja Javne ustanove "Park prirode Kopački rit" Damira Opačića, obišao je radove na prijemnom centru Parka prirode "Mali Sakadaš", te Kompleks Dvorac Tikveš. Za radove na prijemnom centru "Mali Sakadaš" Ministarstvo turizma je izdvojilo značajna sredstva iz programa Fonda za razvoj turizma. Ministar je naglasio da ovom dijelu zemlje vidi velik potencijal za razvoj proizvoda kao što su eno i gastro, eko i ruralni turizam, ali i velike mogućnosti za nadogradnju sadržaja i atrakcija kroz izgradnju i opremanje vinskih cesta te biciklističkih i pješačkih staza. Ravnatelj Parka Prirode Kopački rit predstavio je projekte koji se u tijeku, te najavio nekoliko novih projekta vezane za razvoj turizma u Parku prirode.

Parkovi Dinarskog luka – radionica

tra '14
14


Parkovi Dinarskog luka – radionica WWF je 2012. godine započeo trogodišnji projekt "Parkovi Dinarskog luka" s ciljem umrežavanja ljudi koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka. Jedna od ključnih tema u zaštiti prirode postalo je prepoznavanje vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanje ekosustava. U okviru spomenutog Projekta 03.04.2014. godine, u Bio-ekološkoj stanici Kompleksa Dvorac Tikveš, održana je i radionica u Parku prirode Kopački rit na kojoj se uz primjenu metodologije za procjenu vrijednosti zaštićenih područja (PA-BAT), predstavnike parka obučavalo kako vrednovati vlastito zaštićeno područje. Na radionici su sudjelovali predstavnici Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, predstavnici dionika koji djeluju na prostoru Parka prirode i u okolici, predstavnici lokalne zajednice i javne uprave, te predstavnici nevladinih organizacija.

Akcija uklanjanja otpada

ožu '14
14


Akcija uklanjanja otpada Obilježavanju Svjetskog dana voda pridružili su se i djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Djelatnici su ovaj važan datum obilježili na najbolji način, tako da su samostalno organizirali akciju uklanjanja otpada sa ribolovnog područja. U akciji su sudjelovali svi djelatnici Parka. Tijekom akcije očišćene su velike površine uz Vemeljski Dunavac, te je prikupljeno više od 500 kg krutog otpada. Ovim putem apeliramo na sve ribiće koji koriste ovu ribolovnu zonu da odlažu otpad na za to predviđena mjesta. Osim što se na taj način onečišćuje područje, direktno se otpadom zagađuje i voda. Zagađivanje vode dovodi do smanjenja broja živih organizama u njoj, što u krajnosti znači i manje riba. Ovakve akcije organizirati će se i dalje stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe.

Svjetski dan voda

ožu '14
21


Svjetski dan voda Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Tako se tradicionalno obilježava i ove godine, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu. Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana.
Povodom Svjetskog dana voda, u prostorima Poljoprivrednog fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, 20.03.2013. održan četvrti po redu znanstveno-stručni skup "Voda za sve". Predavači na skupu bili su s različitih strukovnih i znanstvenih područja. Na skupu je ukazano na problematiku vezanu uz pročišćavanje otpadnih voda, rješenja vodno-energetskih problema u Hrvatskoj te utjecaji čovjeka na vodne resurse.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek je svojim predavanjem „Analiza kvalitete vode u Parku prirode Kopački rit“ ukazala na problematiku antropogenih utjecaja na kvalitetu vode u zaštićenom području.

Zaplovite vodama Kopačkog rita povodom Svjetskog dana voda 22. ožujka!

ožu '14
20


Otvaranje nove turističke sezone Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" povodom Svjetskog dana voda organizira promotivnu akciju u subotu i nedjelju, 22. i 23. ožujka kojom se osim promocije zaštite i očuvanja vodnih resursa, pojedinačnim posjetiteljima omogućuje posjet Kopačkom ritu po promotivnoj cijeni. Posjetitelji će moći uživati u izletu „Panorama Kopačkog rita“ po cijeni od 35,00 kuna (Redovna cijena programa je 70,00 kuna za odrasle, 50,00 kuna za djecu i umirovljenike.) Izlet uključuje vožnju brodom uz vodiča kroz Posebni zoološki rezervat i posjet Kompleksu dvorca Tikveš. Radno vrijeme parka je od 8-16 h.
Zainteresirani se mole da svoju posjetu najave na telefonske brojeve Prijemnog centra u Kopačevu 031/445-445 ili 031/752 320 i 031/752 322.
Eko gospodarstvo Orlov put i restoran Citadella za ovaj vikend su priredili posebne ponude.
Za vikend je predviđeno jako toplo i sunčano vrijeme, pa pozivamo sve da prve dane proljeća provedu u bogatoj prirodi Kopačkog rita!

Otvaranje nove turističke sezone

ožu '14
13


Otvaranje nove turističke sezone Sa buđenjem prirode i Park prirode Kopački rit otvara svoja vrata posjetiteljima. U proljetno doba Kopački rit oduševljava svojom ljepotom - priroda je u buđenju, vraćaju se ptice selice, polako izviruju i prvi proljetni cvjetovi raznih boja. Povratak sunca u svakome će probuditi radost življenja.
Ljepotu proljeća ovog područja posjetitelji mogu doživjeti koristeći aktivnosti koje Park nudi, poput vožnje turističkim brodom ili čamcem kroz Posebni zoološki rezervat uz vodiča koji će Vas uvesti u čaroban svijet netaknute prirode i biljnog i životinjskog svijeta, kao i obilazak Kompleksa dvorca Tikveš. U Parku možete i iznajmiti bicikle i otvoriti biciklistički sezonu. Za dašak romantike pobrinut će se predivne šume, livade, kanali i jezera, u kojima možete uživati šetajući poučnim stazama. Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da sudjelujete u našim akcijama „Posvoji Pticu“ i „Posadi drvo nastat će drvored“.
Vaš posjet možete najaviti na telefonske brojeve: 031/752-320, 031/752-321 i 031/445-445 ili jednostavno možete doći na Prijemni centar "Mali Sakadaš" u Kopačevu.
Kopački rit skriva toliko lijepih stvari, samo trebate otvoriti oči i uživati u jednom od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe!

Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri

velj '14
27


Projekt Aljmaški rit & Drávakeresztúri U sklopu IPA projekta "Aljmaški rit & Drávakeresztúri" na području Parka prirode Kopački rit izvršeno je prvo uzorkovanje riba potrebno za izradu ihtiološke studije. Uzorkovanje provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za lovstvo, ribarstvo i ekologiju uz pomoć djelatnika Javne ustanove Park prirode Kopački rit. Rezultati će biti prikazani u ihtiološkoj studiji koja će objediniti više uzorkovanja tijekom 2014. godine.

02. veljače Svjetski dan vlažnih staništa

velj '14
03


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa Javna ustanova već tradicionalno svake godine održava u suradnji s Osnovnom školom iz Bilja. Tako i ove godine djelatnici JUPP Kopački rit objavili su rezultate zimskog prebrojavanja ptica močvarica a učenici OŠ Bilje održali su prezentaciju o zaštiti vlažnih staništa i njihovom značaju.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je: „Vlažna staništa i poljoprivreda“ uz slogan „Vlažna staništa i poljoprivreda: partneri za razvoj“, stavljajući naglasak na zajedničke potrebe vlažnih staništa i poljoprivrednog sektora (dakako i sektora vodnog gospodarstva) kako bi pojačali zajedničke napore u svrhu ostvarenja zajedničkih ciljeva.
Rezultati zimskog prebrojavanja
Ukupno je na području Parka prirode Kopački rit zabilježeno 13.467 ptica i to 62 vrste, od toga su zabilježene 12.290 ptice močvarice i to 24 vrste. U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 poseban je naglasak prilikom prebrojavanja dat zimskoj populaciji orla štekavca. Zabilježeni broj orlova štekavaca u parku je 135 jedinki.

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

sij '14
29


Zimsko prebrojavanje ptica močvarica Ptice močvarice se nalaze na tisuće ili čak desetke tisuća kvadratnih kilometara površine. Tako mnoge zemlje imaju zajedničku odgovornost monitoringa i upravljanja populacijama ptica močvarica. Organizacija Wetlands International prikuplja podatke dobivene nacionalnim programima monitoringa i objedinjuje ih u Međunarodni popis ptica močvarica. Projekt je pokrenut 1967. godine, a danas obuhvaća više od 25.000 lokacija u više od 100 zemalja. Ukupno, više od 15.000 ljudi šalju svoje rezultate u IWC bazu podataka. Ovaj projekt je jedan od najvećih globalnih programa monitoringa. Podaci se prikupljaju u svrhu podržavanja globalnih, međunarodnih i nacionalnih politika za očuvanje i upravljanje populacijama ptica močvarica i ključnih močvarnih područja kao što je Kopački rit.
Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ redovito vrši zimsko prebrojavanje ptica močvarica tijekom mjeseca siječnja. Ove godine prebrojavanje se vršilo u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode, a zajedničkim naporima pokriveno je cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. Rezultati prebrojavanja u Parku prirode Kopački rit biti će objavljeni 3. veljače prilikom proslave Svjetskog dana vlažnih staništa.

Zima u Parku Prirode Kopački rit

pro '13
19


Zima u Parku Zbog niskih temperatura, turistički brodovi Parka prirode Kopački rit stavljeni su u zimovnik, te Park trenutno ne nudi programe obilaska rezervata brodom.
Zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju stoji kopneni obilazak Parka uz našeg vodiča, a prethodna najava je obavezna na telefon 031/752-320 ili 099/263-6771.
Posjetite nas - Park prirode je vrlo lijep i u zimskom ruhu!

DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0

pro '13
11


Posvećenje kapela U sklopu europskog projekta Danubeparks Step 2.0 i suradnje sa DCC–om (Danube Competence Centar) od 9. do 11.12.2013. u Budimpešti je održana prva međunarodna radionica sa temom Razvoj turističkog proizvoda. Polaznici radionice, među kojima su bili i predstavnici Kopačkog rita, imali su priliku upoznati se sa najnovijim trendovima u turizmu sa posebnim naglaskom na specifičnosti turističke ponude u zaštićenim područjima. Radionica je obuhvatila brojne teme kao što su analiza ciljane grupe, stvaranje turističke ponude od samog koncepta, upoznavanje sa prodajnim kanalima u turizmu. Kroz razmjenu ideja I iskustava u radu sa posjetiteljima, radionica je rezultirala kreiranjem nekoliko novih turističkih proizvoda koji će se plasirati na tržište u okviru suradnje DCC/Danubeparks.

Obilježavanje 10. godišnjice posvećenja kapele papinskog blagoslova u Tikvešu

stu '13
08


Posvećenje kapela Za vrijeme III. posjeta Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 2003. godine, kapela koja se nalazi sklopu Kompleks dvorca Tikveš preimenovana je u Kapelu Papinskog blagoslova. Prilikom tog posjeta Papa je osobno blagoslovio tekst o prirodi izrađen u drvetu koji se danas nalazi u kapeli.
Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu posvećenja kapele u zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj, Poljske udruge Wisla, Župe Bilje i JUPP Kopački rit.
Gradonačelnik poljskog grada Zakopane, gdje je Papa vrlo rado i često dolazio, poklonio je za kapelu umjetničku sliku sa likom Ivana Pavla II. koju je ovom prilikom posvetio župnik Župe Bilje, vlč. Ivan Petričević, a događaju je nazočio g. Janusz Tatera, prvi konzul Republike Poljske u RH. Posvećenje se održalo na svečanoj misi u Kapeli Papinskog blagoslova u Tikvešu.

Simpozij "Kopački rit jučer danas sutra"

lis '13
03


Simpozij Kopački Rit jučer, danas, sutra U vremenu od 02 do 03. listopada održan je 2. Simpozij pod nazivom „Kopački rit jučer, danas, sutra“. Skup je organizirala Javna ustanova "Park prirode Kopački rit" u suradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Pokrovitelji skupa su Privredna Banka Zagreb i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Ovom prigodom predstavljene su znanstvene i stručne djelatnosti koje su se provodile, provode se ili se planiraju provoditi u Kopačkom ritu ili su vezana za njega. Održavanjem skupa predstavljena su sva područja djelovanja istraživačkih, edukativnih i gospodarskih djelatnosti koja se provode u Parku prirode.
Ciljevi skupa su povezivanje i promicanje interdisciplinarnog i inovativnog pristupa u zaštiti prirode, te dobrobiti i koristi koje ona donosi kroz suradnju s održivim gospodarenjem prirodnim resursima, a sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općeg razvitka društva. Rad Skupa odvijao se kroz, usmena priopćenja uz prezentacije. Objavljen je „Zbornik sažetaka 2. Simpozija Kopački rit jučer, danas, sutra“, u kojem su objavljeni svi sažeci usmenih priopćenja iz djelatnosti predstavljenih na simpoziju.

DANUBEPARKS S.T.E.P. 2.0 - Sastanak radne skupine za turizam

lis '13
02


Lonjsko polje turizam U sklopu projekta DANUBEPARKS STEP 2.0 u razdoblju od 30. rujna do 01. listopada 2013. godine u Parku prirode Lonjsko polje održan je sastanak radne skupine za turizam. Na sastanku se raspravljalo o procjeni turneje obilaska zaštićenih područja koja su uključena u projekt te razrada smjernica za povećanje kvalitete turističke ponude. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih Dunavskih parkova.
Sastanak je postigao odličan rezultat te je dobar pokazatelj uspješnog provođenja Projekta DANUBEPARKS STEP 2.0.

Ana Rucner posjetila Kopački rit

ruj '13
19


Ana Rucner Ana Rucner, naša poznata violončelistica svjetskog glasa, posjetila je ovog vikenda Kopački rit. Glazbenica je bila vidno oduševljena prirodom Kopačkog rita i izrazila žaljenje što je bilo vremena za obilazak samo jednog malog djelića parka. Vožnja čamcem kroz posebni zoološki rezervat podsjetila je Anu na plovidbu Nilom. Djelatnici Parka proveli su neko vrijeme u ugodnom druženju sa Anom, koja je obećala da će se vratiti u neko drugo godišnje doba - voljela bi da to bude zimi kada su jezera i kanali prekriveni ledom, a tko zna, možda se jednom i zvuci njene glazbe sjedine sa prekrasnom prirodom Kopačkog rita…

Arhiva vijesti:   2013.    |    2012.    |    2011.    |    2010.    |    2009.    |    2008.    |    2007.
VIP Konzum OTP banka Nexe rba Glas Slavonije Slavonski radio Rotaract Bornstein omv pbz centar kaptol